Cover Image

Koliko stane spletno oglaševanje?

4. October 2023

Spletno oglaševanje je postalo nepogrešljiv del poslovnega sveta v digitalni dobi. Podjetja se soočajo s pomembnim vprašanjem: kakšen je znesek spletnega oglaševanja? Poglejmo si različne vidike stroškov spletnega oglaševanja ter kako lahko podjetja bolj premišljeno vlagajo v svoje digitalne marketinške strategije.

Stroški klikov in prikazov (CPC/CPM)

Podjetja se pri oglaševanju na spletu srečujejo s stroški na klik (CPC) ali stroški na tisoč prikazov (CPM). CPC model zahteva plačilo vsakič, ko nekdo klikne na oglas, medtem ko CPM zaračuna za vsakih tisoč prikazov oglasa. Cena se spreminja glede na ključne besede, ciljno občinstvo in platformo. Na primer, Google Ads omogoča natančno ciljanje, vendar so lahko cenejše platforme začetnikom prijaznejše.

Naprednejše možnosti: Remarketing in vsebina

Remarketing omogoča podjetjem, da se ponovno povežejo z obiskovalci, ki so že stopili v stik z njihovo spletno stranjo. Ta oblika oglaševanja se pogosto izkaže za učinkovito, saj se osredotoča na že vpleteno občinstvo. Poleg tega vsebinsko oglaševanje, kot so sponzorstva blogov ali videoposnetkov, ponuja bolj subtilen pristop k promociji izdelkov ali storitev.

Kreativni oglasi in družbena omrežja

Kreativni oglasi, kot so video oglasi, interaktivni oglasi in animirani GIF-i, pritegnejo več pozornosti. Pomembno je razumeti ciljno občinstvo in platformo, da bi izbrali ustrezno obliko oglasa. Družbena omrežja, kot so Facebook, Instagram, Twitter in LinkedIn, ponujajo natančno ciljanje glede na demografijo, interese in lokacijo.

Povzemimo

Spletno oglaševanje je ključno za uspeh v digitalni dobi, vendar so stroški odvisni od več dejavnikov. Pomembno je, da podjetja premišljeno izberejo strategijo glede na svoje cilje in proračun. Pravilno usmerjeno oglaševanje lahko prinese visok donos naložbe in poveča prepoznavnost blagovne znamke.


Cover Image

Zgradite svojo digitalno prisotnost s pomočjo socialnih omrežij

9. February 2022

Če vas ni na spletu, ne obstajate. To še posebej velja za socialna ali družbena omrežja. Ta niso namenjena le druženju z znanci in neznanci, pač pa so izjemno učinkovito orodje za digitalni marketing. In to brezplačno! Le zakaj bi potem izpustili tako pomembno priložnosti, ki lahko izstreli vaše podjetje, blagovno znamko ali izdelek med zvezde. Ste pripravljeni investirati nekaj svojega časa? Potem pa kar takoj v akcijo!

Dober digitalni marketing vsebuje mešanico različnih pristopov, kako doseči svoje kupce in jih uspešno nagovoriti.

Katera omrežja so prava zame?

Dober digitalni marketing vsebuje mešanico različnih pristopov, kako doseči svoje kupce in jih uspešno nagovoriti. Del te mešanice so seveda socialna omrežja, saj so v osnovi brezplačna, tako da jih lahko učinkovito izkoristiti vsak samostojni podjetnik začetnik. Poleg tega lahko tam hitro najdete svoje ključne kupce na enem mestu, kar močno olajša prodajo. Prav tako močno dvigujejo zavest o blagovni znamki in njeno prepoznavnost. Imejte namreč v mislih, da je na spletnih omrežjih več kot polovica svetovnega prebivalstva. Ker pa so to interaktivna omrežja, lahko hitro ugotovite, kaj je strankam všeč in kaj ne. Tako lahko prilagodite ponudbo in prodajate naprej. 

Niso pa vsa omrežja primerna za vsakogar. Najboljša za posel so tista, kjer se nahaja največ vaših kupcev. Če iščete starejšo populacijo, je to verjetno Facebook. Mladino najdete na Instagramu in predvsem na TikToku. Po drugi strani pa je za B2B povezave veliko boljši LinkedIn. Priporočamo, da začnete na enem in počasi tipate naprej, da ne bo vsega preveč, saj ima vsako omrežje svoje zakonitosti in posebnosti, ki vzamejo nekaj časa, da se jih privadite.

Dobra vsebina je kraljica

Ko se enkrat odločite, na katerem omrežju boste začeli, je čas za vsebino. Tu pa se velikokrat zatakne, saj hitro zmanjka volje in idej, da bi objavljali redno in predvsem čim bolj pogosto.
Digitalni marketing je tek na dolge proge, zato se morate zavedati, da bo treba ustvariti velike količine vsebine. Kaj torej objavljati? Objave nikakor ne smejo biti zgolj prodajne. Veliko bolje se obnesejo koristne in izobraževalne vsebine, ki sledilcem prinašajo neko vrednost. Dobrodošle so tudi zabavne in sproščene vsebine, najbolje pa se obnesejo iskrene vsebine, ki blagovno znamko povezujejo z ljudmi, ki stojijo za njo. Konec koncev gre za družbena in ne branding omrežja.

Merjenje rezultatov na socialnih omrežjih

Brez statistike ne bo šlo! Brez beleženja rezultatov ne boste mogli določiti, ali sploh kaj napredujete, ali ne. Zato je smiselno začeti vsaj z osnovnimi metrikami, ki jih najdemo na vseh socialnih omrežjih. Poglejmo, kaj se splača meriti in beležiti od samega začetka:

  • število sledilcev
  • doseg profila
  • odziv sledilcev
  • število objav
  • najboljši doseg objave
  • največ odzivov na objavo
  • število storyjev
  • najboljši doseg storyja

Že s to osnovno analitiko lahko hitro ugotovite, kje vam gre dobro in kaj velja spremeniti. Kasneje se lahko poglobite še v druge številke.

Povzemimo

Socialna omrežja predstavljajo cenovno ugodno in preprosto možnosti, da povečate svojo digitalno prisotnost. Pomembno je, da izberete pravo socialno omrežje za sebe in svojo znamko - torej tisto, kjer je največ vaših potencialnih strank. Potem se pripravite na proizvodnjo večje količine vsebin in si pridno beležite napredek. Tako boste vedeli, kaj na socialnih omrežjih deluje in česa si vaše stranke želijo. Ko jim daste dovolj koristnih vsebin, bodo priči tudi nakupi.


Marketing

Digitalni marketing je najhitreje se razvijajoče področje marketinga.
Partnerji
Objava.si
Izdelava spletnih strani
Svežina bivanja
IR paneli
Toplotne črpalke
Klimatske naprave